Наше опитування

Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 32

Статистика


Форма входу

Головна » 2013 » Травень » 19 » До Вишгорода прибув список чудотворної Володимирської ікони Пресвятої Богородиці
16:20
До Вишгорода прибув список чудотворної Володимирської ікони Пресвятої Богородиці

15 травня, у день перенесення мощей святих благовірних князів Бориса та Гліба, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію у Борисоглібському храмі м. Вишгорода. 


Його Блаженству співслужили: архієпископ Запорізький і Мелітопольський Лука, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископ Бородянський Варсонофій, благочинний І-го Вишгородського благочиння та настоятель храму протоієрей Димитрій Денисенко, духовенство благочиння.

Перед початком богослужіння Первосвятитель молитовно вклонився списку чудотворної Володимирської ікони Пресвятої Богородиці, який був принесений у храм для постійного перебування після Хресної ходи Київщиною. На центральній площі міста святиню зустрів секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, котрий разом з духовенством району Хресною ходою переніс образ до храму.

Список древньої Володимирської ікони Божої Матері прибув на Київщину 12 жовтня 2012 року. Точну копію, що перебуває в храмі-музеї святителя Миколая у Толмачах при Державній Третьяковській галереї освятив Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. В Києві святиню зустрів Предстоятель Української Православної Церкви, який благословив Хресну ходу з іконою по всій Київщині. Ідея написання ікони та освячення її від первообразу належить Блаженнішому Митрополиту Володимиру та голові Київської ОДА Анатолію Присяжнюку. На прохання Його Блаженства ікону написали викладачі іконописного відділення Одеської духовної семінарії.

Наприкінці Божественної літургії Блаженніший Владика звернувся до віруючих зі словами настанови:

«Вітаю вас із днями святої Пасхи, що нині тривають, і які надіслані Богом для нашого втішення, для нашої надії та для майбутнього життя. Сьогодні свято співпало з подвійним торжеством. І це ще одне свідоцтво нашого недостоїнства та нашої винагороди. Скільки разів Божа Матір проявляла до нас Свою милість та вказувала на Свої знамення. І знову Цариця Небесна повернулася додому і сподіваємося, що так буде завжди. Нехай же Пресвята Богородиця допомагає кожному, хто до Неї звертається, і в радощах, і скорботах, і печалях», - зазначив Владика Володимир.

Анатолій Присяжнюк, в свою чергу, зауважив: «Сьогодні ікона, що була вивезена у ХІV столітті, повернулася до храму Бориса та Гліба і буде служити громаді. Завдяки цьому ми будемо підіймати духовність серед людей, особливо серед молоді».

Блаженніший Митрополит Володимир вручив церковні нагороди тим, хто потрудився для появи у Вишгороді списку чудотворної ікони Божої Матері. Зокрема, Губернатор Київщини Анатолій Присяжнюк нагороджений орденом УПЦ преподобних Антонія та Феодосія Печерських, голова Вишгородської міської державної адміністрації Олександр Приходько та народний депутат України Ярослав Москаленко - орденами святого благовірного князя Ярослава Мудрого.



***
Церква-усипальниця свв. Бориса і Гліба була побудована князем Ярославом Мудрим на місці згорілого дерев’яного храму на честь Василія Великого. У 1240 році, під час набігу хана Батия храм було зруйновано. У 1861 році на відкритому древньому фундаменті була збудована кам’яна церква на честь свв. Бориса і Гліба. Цей пам’ятник архітектури ХІХ століття був зруйнований у 1943 році. Як після визволення Вишгорода від фашистських загарбників, так і сьогодні храм відновлюється на пожертвування прихожан і людей доброї волі.
Переглядів: 665 | Додав: странница | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:


Пошук

Календар

«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів